Κυριακή 03.12.2023,  

Η Silicon Valley Bank, η πλημμυρίδα και η άμπωτις της οικονομίας

Δημοσιεύτηκε στις 14/03/2023 στην κατηγορία Στοχασμός  |  δεν υπάρχουν σχόλια

του καθηγητή Πάνου Ευαγγελόπουλου (*)

 

Η πλήρης επαλήθευση του οικονομικού μου δοκιμίου "Πλημμυρίς και Άμπωτις" που έγραψα το 2021.

 

Όταν το χρήμα τυπώνεται ασύστολα -Πλημμυρίς- από το 2010 μέχρι την πανδημία και τα πακέτα Μπάιντεν που έφθασαν στο ζενίθ την διανομή δωρεάν χρήματος από την Κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, τότε την θέση τους παίρνει η νομισματική συστολή - Άμπωτις- με όλα τα επακόλουθα που η άμπωτις θα ξεσκεπάσει.

 

Μόνον που της Αμπώτιδος η κίνηση είναι πάντα πιο βίαιη και απολύτως καταστροφική διότι οι άνθρωποι και οι κυβερνήσεις έχουν εθισθεί και ναρκωθεί από την πλημμυρίδα του δωρεάν χρήματος που φευ, νόμιζαν ότι θα διαρκέσει δια παντός...

 

Η Τράπεζα της Κοιλάδας Σίλικον είχε επενδύσει τις καταθέσεις των εταιρειών νέας τεχνολογίας, όπως κάθε λογική τράπεζα που απεχθάνεται τον κίνδυνο, σε μακροχρόνια ομόλογα του Αμερικάνικου Δημοσίου που τα αγόρασε πανάκριβα όταν οι αποδόσεις τους ήταν ελάχιστες. Τι πιο αξιόπιστο από τις Αγορές των Ομολόγων του Αμερικάνικου Κράτους;

 

Όμως οι καιροί αλλάξανε και οι αποδόσεις ανέβηκαν και οι τιμές των ομολόγων πέσανε και όταν πέρυσι οι εταιρείες νέας τεχνολογίας πιέστηκαν και άρχισαν να αναλαμβάνουν τις καταθέσεις τους για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, η Τράπεζα της Κοιλάδας Σίλικον άρχισε να πουλά μαζικά τα ομόλογα του Αμερικάνικου Κράτους σε όλο και χαμηλότερες τιμές για να αντλήσει απεγνωσμένα ρευστότητα προκειμένου να ικανοποιήσει τους καταθέτες της, τις εταιρείες νέας τεχνολογίας, που απέσυραν όλο και πιο πολύ, όλο και πιο γρήγορα, μέχρι που έτρεχαν με μανία να αναλάβουν και να αποσύρουν από την εν λόγω τράπεζα τα λεφτά τους και κάνανε όλο και πιο πιεστικό και τελικά αδιέξοδο το πρόβλημα.

 

Ώσπου η Τράπεζα της Κοιλάδας Σίλικον κατέρρευσε... και έσπασε ωσάν ένα πανέμορφο και μεγαλοφουσκωμένο μπαλόνι που βλέπουμε συχνά να υπερίπταται πάνω από τα κεφάλια ξένοιαστων εορταζόντων σε μεγάλες γιορτές και συγκεντρώσεις ενίοτε και προεκλογικών πολιτικών τοιαύτων...

 

Η πλήρης επαλήθευση της Ποσοτικής Θεωρίας του Χρήματος και των Αρχών του Κλασσικού Φιλελευθερισμού ότι με το Χρήμα ποτέ δεν παίζουμε και η Κυβέρνηση αντί να το κατασπαταλά και να το μοιράζει, οφείλει πάντα να το φέρνει σε συμμετρική και αρμονική αύξηση με την πραγματική μεγέθυνση της οικονομίας που προκαλείται από τις δυνάμεις της αγοράς και ουχί από το φρεσκοτυπωμένο χρήμα της Κεντρικής Τράπεζας και της αχαλίνωτης Κυβερνητικής σπατάλης.

 

Ας λάβουμε όλοι μας, όλες τις προφυλάξεις διότι οι καιροί είναι χαλεποί και οι πιο μενετοί εξ ημών, θα επιβεβαιωθούν για άλλη μια φορά ακόμη και οι πρόνοιες μας έναντι των κινδύνων που όλοι οι άλλοι τόσο απερίσκεπτα αψηφούν και πάλι μεγάλα κέρδη θα μας φέρουν!!!

 

Ακόμη και ο Μεγάλος Αλέξανδρος εξεπλάγη από την Άμπωτιν αλλά όταν την αντιμετωπίζεις ορθώς γίνεται και ευκαιρία!!!

 

Για όσους ακόμη γνωρίζουν την Αρχαία Ελληνική

 

Ενταῦθα ὁρμισάντων τό πάθημα ἐπιγίγνεται τῆς μεγάλης θαλάσσης ἡ ἄμπωτις, ὥστε ἐπί ξηροῦ ἀπελήφθησαν αὐτοῖς αἱ νῆες. καί τοῦτο οὔπω πρότερον ἐγνωκόσι τοῖς ἀμφ' Ἀλέξανδρον ἔκπληξιν μέν καί αὐτό οὐ σμικράν παρέσχε, πολύ δέ δή ἔτι μείζονα, ὁπότε διελθούσης τῆς ὥρας προσῄει τε τό ὕδωρ καί τά σκάφη [[ἐ]]μετεωρίζοντο.

 

Όπως ο Μέγας Αρριανός μας εξιστορεί εις την Αλεξάνδρου Ανάβασιν!!!

 

(*) Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Γράψτε την άποψή σας

δεν βρέθηκαν σχόλια επισκεπτών...

Προσθέστε το σχόλιό σας

Ονοματεπώνυμο ή ψευδώνυμο  
Το e-mail σας (προαιρετικό - δεν δημοσιεύεται)  
Το σχόλιό σας

Ροή ειδήσεων

Βρετανία: Κοινοβουλευτισμός εναντίον Δημοκρατίας; Πώς ο Ρίσι Σούνακ έγινε πρωθυπουργός

Στόχοι, στήριξη από τους πολίτες, αποτελέσματα: Μια άλλη ματιά στην αυτοδιοίκηση

Η οικονομία στην εκπαίδευση - Για μια κουλτούρα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας!

Ελλάς και Ευρώπη: Μια ασύμμετρη πορεία…

Τεχνητή νοημοσύνη: Ευκαιρία ή εφιάλτης;

Ο Πρόεδρος διώκεται, η Δημοκρατία δοκιμάζεται

Ήπια προσγείωση ή στασιμοπληθωρισμός;

Ανίτα Ρατσβελισβίλι: «Η Εθνική Λυρική Σκηνή έγινε η οικογένειά μου»

Κορνήλιος Καστοριάδης: Πώς η Ελλάδα «βλέπει» τον κόσμο

Για ποιο λόγο θα έπρεπε να γίνει η απεργία...

Γιώργος Σεφέρης: Είμαστε οι απόγονοι...

Η Silicon Valley Bank, η πλημμυρίδα και η άμπωτις της οικονομίας

Το μυστήριο της καλλιτεχνικής δημιουργίας, με τα μάτια του Στέφαν Τσβάιχ

Οι πραγματικές αιτίες για την κατάρρευση της SVB

Μπορεί η κατάρρευση της Silicon Valley Bank να εξελιχθεί σε νέα Lehmann Brothers;

Τελευταία σχόλια

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©