Κυριακή 03.12.2023,  

Οι πραγματικές αιτίες για την κατάρρευση της SVB

Δημοσιεύτηκε στις 13/03/2023 στην κατηγορία Σημειωματάριο  |  δεν υπάρχουν σχόλια

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank οφείλεται σε «τραπεζικό πανικό». Η τράπεζα δεν ήταν αφερέγγυα, τουλάχιστον έως ότου οι πελάτες της άρχισαν να αποσύρουν μαζικά τις καταθέσεις τους. Αλλά οι τραπεζικές business είναι τελικά ένα παιχνίδι εμπιστοσύνης, και για την SVB το παιχνίδι τελείωσε γρήγορα. 

Η τράπεζα είχε επιλέξει να τοποθετήσει το μεγαλύτερο μέρος των διαθεσίμων της σε «ασφαλή» ομόλογα χαμηλού επιτοκίου που στα βιβλία της αναφέρονταν ως μακροπρόθεσμη επένδυση με «διακράτηση έως τη λήξη». Αυτό σημαίνει ότι - όσο δεν είχε ανάγκη να τα πουλήσει - στον ισολογισμό της δεν χρειαζόταν να υπολογίσει την τρέχουσα αγοραία αξία τους, που ήταν σημαντικά χαμηλότερη από την τιμή κτήσης. 

 

Την περασμένη εβδομάδα η διοίκηση της SVB επέλεξε να πουλήσει ομόλογα 21 δισ. δολ. με ζημία 1,8 δισ. δολ., αφού στα μέσα της περασμένης εβδομάδας η Moody’s την είχε ενημερώσει ότι θα υποβάθμιζε την αξιολόγησή της. Για να καλύψει τη ζημιά, η SVB προσπάθησε -σε συνεργασία με τη Goldman Sachs- να κάνει αύξηση κεφαλαίου με ιδιωτική τοποθέτηση και πώληση ομολόγων μετατρέψιμων σε μετοχές. Η ιδιωτική τοποθέτηση προχωρούσε κανονικά, αλλά το ομόλογο δεν θα μπορούσε να πουληθεί πριν από την επόμενη μέρα, δηλαδή την Παρασκευή. Αυτό άφησε χρόνο στους επενδυτές - και, το πιο σημαντικό, στους πελάτες - να ερμηνεύσουν τις κινήσεις της και να επικοινωνούν τις αμφιβολίες τους για την εταιρεία, οδηγώντας σε μαζική φυγή καταθέσεων.

 

Τις επόμενες εβδομάδες και μήνες θα υπάρξει λεπτομερές post-mortem της τράπεζας. Προς το παρόν, φαίνεται ότι η κατάρρευση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Συνέβη επειδή η διοίκηση απέτυχε στην επικοινωνία με τους πελάτες της και το κοινό και δημιούργησε ένα κενό εμπιστοσύνης. Μέχρι στιγμής, η Silicon Valley Bank φαίνεται ακραία περίπτωση, επειδή είχε ελάχιστους τυπικούς πελάτες λιανικής. Όμως υπάρχει ήδη νευρικότητα για κάποιες άλλες, μικρές και περιφερειακές τράπεζες. Το πιο πιεστικό πρόβλημα το έχουν οι εταιρείες Venture Capital που χρησιμοποίησαν την τράπεζα, και ίσως δυσκολευτούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα χρήματά τους. Η Silicon Valley Bank μπορεί να έχει τελειώσει, αλλά οι συνέπειες από την κατάρρευσή της μόλις αρχίζουν να γίνονται αισθητές.

 

kreport

 

Γράψτε την άποψή σας

δεν βρέθηκαν σχόλια επισκεπτών...

Προσθέστε το σχόλιό σας

Ονοματεπώνυμο ή ψευδώνυμο  
Το e-mail σας (προαιρετικό - δεν δημοσιεύεται)  
Το σχόλιό σας

Ροή ειδήσεων

Βρετανία: Κοινοβουλευτισμός εναντίον Δημοκρατίας; Πώς ο Ρίσι Σούνακ έγινε πρωθυπουργός

Στόχοι, στήριξη από τους πολίτες, αποτελέσματα: Μια άλλη ματιά στην αυτοδιοίκηση

Η οικονομία στην εκπαίδευση - Για μια κουλτούρα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας!

Ελλάς και Ευρώπη: Μια ασύμμετρη πορεία…

Τεχνητή νοημοσύνη: Ευκαιρία ή εφιάλτης;

Ο Πρόεδρος διώκεται, η Δημοκρατία δοκιμάζεται

Ήπια προσγείωση ή στασιμοπληθωρισμός;

Ανίτα Ρατσβελισβίλι: «Η Εθνική Λυρική Σκηνή έγινε η οικογένειά μου»

Κορνήλιος Καστοριάδης: Πώς η Ελλάδα «βλέπει» τον κόσμο

Για ποιο λόγο θα έπρεπε να γίνει η απεργία...

Γιώργος Σεφέρης: Είμαστε οι απόγονοι...

Η Silicon Valley Bank, η πλημμυρίδα και η άμπωτις της οικονομίας

Το μυστήριο της καλλιτεχνικής δημιουργίας, με τα μάτια του Στέφαν Τσβάιχ

Οι πραγματικές αιτίες για την κατάρρευση της SVB

Μπορεί η κατάρρευση της Silicon Valley Bank να εξελιχθεί σε νέα Lehmann Brothers;

Τελευταία σχόλια

all rights reserved | developed & hosted by Jetnet ©